2012 ‘Sehnsucht’ in Westrand Dilbeek

strook-christineWanneer: 12 oktober tot 11 november 2012

Waar: Cultureel Centrum van Dilbeek (Westrand) & Kasteel van Gaasbeek

Bekijk Uitnodiging | de inleidingstekst door Raf Coenjaerts

Van 12 oktober tot 11 november loopt de tentoonstelling Sehnsucht in het Cultureel Centrum van Dilbeek (Westrand) in samenwerking met het Kasteel van Gaasbeek. De expo kadert in een ruimer project van het Kasteel met talrijke concerten, lezingen en twee expo’s rond het thema Sehnsucht. Verlangen, heimwee of nostalgie naar iets dat zowel tastbaar als ongrijpbaar kan zijn. De expo in Westrand toont een drietal kabinetten met werk van Johan Clarysse in confrontatie met skulpturaal werk van Alexandra Mein.

2012 B-Art Gent

Art Gent is een nieuwe kunstbeurs, die doorgaat van van 1 tot 4 december 2013. Galerie S & H De Buck neemt deel aan deze beurs in de sectie’ Young galleries’ én in het nieuwe B-art project’. B-art brengt solo-stands met enkel werk van Belgische kunstenaars van na 1945. Galerie De Buck toont er recent werk van Johan Clarysse uit zijn nieuwste reeks ‘suspicous landscapes’.

2012 Paradijs/paradise/paradis te Gent

Naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van galerie S.&H. De Buck opent op donderdag 22 november het eerste deel van de tentoonstelling Paradijs/paradise/paradis. De feestelijke opening start om 19u en wordt ingeleid door Jan Hoet. De expo die werk toont van een veertigtal kunstenaars, waaronder Johan Clarysse, gaat gepaard met een publicatie over de geschiedenis van de galerie.

www.siegfrieddebuck.be/galerie

2012 Nerveuze vrouwen. Twee eeuwen vrouwen en hun psychiater te Gent

Johan Clarysse participeert met drie werken aan de expo ‘Nerveuze vrouwen. Twee eeuwen vrouwen en hun psychiater’ in het Dr Guislain Museum te Gent. De drie werken maken deel uit van zijn recente reeks ‘suspicious portraits’, waarin hij de diagnostische blik en de grenszone tussen normaal/abnormaal exploreert. Twee van de drie werken zijn door het museum aangekocht. De expo loopt van 13/10/2012 tot 26/5/2013. De tentoonstelling omvat naast documentaire bijdragen ook werk van o.m. Annemie van de Kerckhove, Kati Heck, Cindy Sherman, Eric Devolder, Tracey Emin, Louise Bourgeois, Luc Tuymans,Jean Rustin,Diane Airbus, Barbara Kruger, Felicien Rops, Lili Dujourie e.a…

Catalogus & uitnodiging beschikbaar | artikel De Standaard

www.drguislainmuseum.be

2012 Veiling Peliciano Brussel

Wanneer: 23 juni 2012

Johan Clarysse nam deel aan de veiling van de VZW Pelicano op 23 juni 2012 in het Paleis der Academiën te Brussel ten voordele van één van hun projecten. De veiling onder het voorzitterschap van Mon Bernaerts en ingeleid door Flor Bex, bracht een selectie van een 35-tal werken van o.m. Jacques Charlier, Roger Raveel, Karel Diericks, Nick Ervinck, Johan Tahon, Luc Tuymans, Didier Mahieu, Hans Van de Kerckhove, Emiel Hoorne, Marcase, Jean Bilquin, Sthephane Bailleux…

Catalogus beschikbaar

2012 Fotoboek tachtig atelierbeelden

Voorstelling: vrijdagavond 1 juni

Johan Clarysse is opgenomen in het Fotoboek tachtig atelierbeelden van Didier Verriest, uitgegeven door Lannoo. Het boek toont tachtig toonaangevende Belgische kunstenaars in hun atelier. De voorstelling van het boek in Kunstplatform Zebrastraat (Gent) op vrijdagavond 1 juni gaat gepaard met een expositie van de atelierfoto’s in de gelijknamige ruimte.

uitnodiging80atelierbeelden

catalogus beschikbaar

2012 Tentoonstelling “suspicious’ portraits”

klaus-suspicious-portraitsWanneer: 4 mei tot en met 3 juni 2012

Opening expo: vrijdagavond 4 mei om 20u.

Inleiding: Patrick Allegaert (museum Dr Guislain)

Finissage op zondag 5 juni 2012 om 10u 30 met een lezing door psychiater Dirk Dewachter (KUL) over ‘ het portret van aangezicht tot Aangezicht’, een wandeling doorheen de portretkunst vanuit Levinasiaans perspectief. Een van de concrete aanleidingen voor deze nieuwe reeks werken was de zoveelste confrontatie van de kunstenaar met het werk “de kleptomaan” van Gericault in het MSK te Gent, voor hem één van de indringendste portretten uit de 19de eeuwse schilderkunst… De reeks toont portretten van vrouwen en mannen met telkens een sterke psychologische impact, portretten die op één of andere manier ‘verdacht’ zijn :  portretten van familieleden en vrienden, van psychiatrische patiënten, van kunstenaars als Artaud, Munch, Claudel, Lars von Trier, Zizek, Bacon…

2011 Opening expo “Hidden agenda”

Inleiding door Sven Van der Stichelen, curator. Expo van 25/9 tot en met 13/11. Johan Clarysse brengt in cypresgalerie een overzicht uit z’n werk van de laatste drie jaar, schilderijen en tekeningen uit de reeksen ‘ is evil of great importance tot the good?’, ‘confessiones’ en ‘change is coming’.

Wanneer: 25 September · 14:00 – 17:00

Locatie: cypresgalerie, vaartstraat 131, Leuven

UitnodigingClarysse

Bekijk Recensie h-art okt 2011.

2011 ‘La part des anges’

Expo in Villa Omen, ruimte voor actuele kunst te Wieze.
Met onder meer Berlinde Debruyckere, Reniere en Depla, Bert de Beul, Jan Van Imschoot, Gery De Smet, Tamara van San, Peter Buggenhout, Piet Pollet,Yves Velter e.a….
www.villadeolmen.be
Recensies in o.a. De Standaard en De Morgen

2011 Art Brussels

Voorstelling catalogus vlaggenproject ‘Mars op Oostende’, samengesteld door het MU.zee, op de kunstbeurs Art Brussels.