2009 IS EVIL OF GREAT IMPORTANCE TO THE GOOD?

De individuele tentoonstelling “Is evil of great importance to the good?” liep van 28/2 tot 17/5 in galerie het Zwart Huis te Knokke. Deze reeks schilderijen, gestart in 2006 over de impakt van een religieuze (of politieke) ideologie op het individu, is ontstaan n.a.v een verblijf in Andalusië en z’n fascinatie voor de Semana Santaprocessies.

JOHAN CLARYSSE
Is evil of great importance to the good?

 

recente schildeijen
27 februari – 24 mei 2008

 

In 2006 verbleef Johan Clarysse in een kunstenaarsresidentie in Andalusië. Hij raakte er gefascineerd door de processies tijdens de Semana Sancta omwille van hun inhoudelijke en puur plastische motieven: de boetelingen met hun puntkappen (die ook al Goya fascineerden), de ingetogen vrouwen met mantilla, de loodzware barokke draagplatforms, de verstilde dramatiek.
Deze beelden brachten bij Clarysse zowel gevoelens van aantrekking als van afkeer teweeg en deden vragen rijzen over de verwevenheid van religie en politiek, over pijn en geweld, over collectieve identiteit en ontindividualisering, over geënsceneerde en authentieke emotie.

 

Op basis van eigen fotomateriaal, videomateriaal en gemanipuleerde internetbeelden verwerkte de kunstenaar deze processie-ervaring tot een reeks schilderijen en tekeningen met als centraal thema de dubbelzinnige impact van ideologieën op het individu. Een aantal werken in de reeks refereren onder meer naar de Ku Klux Klan en andere politiek gewelddadige ideologieën.

 

Johan Clarysse (°1957) die zich pas na zijn studies filosofie aan de kunst wijdde, woont en werkt in Brugge. Zijn veelzijdige opleiding weerspiegelt zich in zijn oeuvre.

 

Zwart Huis
Zeedijk 635 – 8300 Knokke
www.galeriezwarthuis.be
info@galeriezwarthuis.be
Contact :
Gerda Vander Kerken – 0478 930 315 – gerda.vander.kerken@telenet.be

 

Open :
za zon 14-18 uur en op afspraak

 

Recensies:244_1 244_2 244_3

 

RECENSIES<244| Voor meer info : http://www.galeriezwarthuis.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *