Over Johan Clarysse

“Als geen ander dichter geeft Johan Clarysse lezers uitzicht op het innerlijk landschap dat zich in regel aan de taal onttrekt. Een landschap waarin lezers thuiskomen bij zichzelf, maar op een andere wijze dan ooit voorheen. Poëzie fungeert hier als een actuele kroniek van de menselijke conditie”. 

(Antoon Van den Braembussche, prof emeritus kunstfilosofie en dichter)

“Johan Clarysse slaagt er in om met krachtige en vaak wondermooie beelden ratio, verlangens en sentiment te laten samengaan… (Hier is een dichter aan het woord die kleurrijk en taalvaardig vorm geeft aan de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van relaties.) Lees’ Te weinig woorden voor de kleur wit’ – omdat deze bundel zo beklijvend is .”  

(Astrid Arns, dichteres, redactielid literair magazine Elders)

“In zijn poëzie weet hij de intimiteit van de persoonlijke ervaring en beschouwing met elkaar te verzoenen. Waar nodig countert de dichter de ernst van het lot met de broodnodige ironie van het leven.” 

(Paul Rigolle, dichter en hoofdredacteur ‘De Schaal van Dighter)

“Zijn poëzie valt op door zijn heldere stijl, zijn originele verwoordingen …en sterke beelden. Personificaties en contrasten geven het gedicht een innerlijke spankracht….” 

(Juryrappart  laureaten Poëzieprijs VTB Holsbeek, lees meer)

“…De taalgewaarwording draagt er aan bij dat ook na de laatste punt het raadsel niet opgelost wordt, daarmee de lezer met zachte hand uitnodigend tot herlezen. Dat maakt het gedicht sterk.” 

(Juryrapport Rob De Vos Prijs van Meander, lees meer)